Woningen op de parochiegrond? Een nieuw plan van het parochiebestuur.

Bouwplannen kerk november 2021 (voor een update per september 2022: zie onderaan)

De parochiegrond bestaat uit drie delen: het deel waar de kosterswoning heeft gestaan (blauw omlijnd in de figuur), het voormalige kerkhof (rood) en de parochietuin (groen).

19 november 2021 heeft het parochiebestuur een ‘volumestudie’ gepresenteerd waarin 33 woningen gepland staan, waarvan een derde in de parochietuin. Volgens het bestuur zou niet bouwen ertoe leiden dat de kerk failliet zal gaan. 

De IJmuider Courant schreef een artikel over de plannen van de kerk, u vindt dat verder in dit bericht.

Uitgangspunt van de gemeente na de dorpsdialoog

In de Nota van Uitgangspunten Driehuis, die 27 januari 2022 door de gemeenteraad is vastgesteld als sluitstuk van de Dorpsdialoog Driehuis, staat over de parochiegrond: “Het groene karakter van de Parochietuin blijft behouden. Om de kerk als hart van het dorp te kunnen behouden kan de grondeigenaar een voorstel doen voor kleinschalige woningbouw, onder voorwaarden dat de locatie ook een openbaar parkachtig karakter krijgt en dat er draagvlak in de directe omgeving is. De gemeente nodigt de grondeigenaar en de inwoners uit om hierover in gesprek te gaan.”

Standpunt Wijkcomité Driehuis

Het wijkcomité wil het kerkgebouw in het hart van Driehuis behouden, omdat het een bijzonder gebouw is dat in belangrijke mate het karakter van het dorp bepaalt. Wij zijn echter geschrokken van het bouwplan van de parochie: van de omvang van het plan én van het voornemen om ook in de parochietuin te gaan bouwen. We kunnen ons voorstellen dat de parochie inkomsten wil generen en vinden daarom kleinschalige bebouwing op het voormalige kerkhof en de grond van de kosterswoning bespreekbaar. Bouwen in de parochietuin vinden wij niet aanvaardbaar, de tuin zou een publiek toegankelijk park moeten worden. Daarin worden wij gesteund door 90% van de 479 mensen die zich tijdens de dorpsdialoog in een enquête tegen bouwen in de parochietuin heeft uitgesproken.

Dat het college stelt dat de parochietuin groen moet blijven en dat kleinschalige bebouwing op de parochiegrond alleen mogelijk is als de tuin een openbaar toegankelijk park wordt, is een goed resultaat van de dorpsdialoog en stemt ons hoopvol. Maar we moeten afwachten: wat zal het overleg van gemeente, kerk en omwonenden op gaan leveren? We leveren graag onze bijdrage aan dat overleg.

Aanvulling juni 2022: Gesprek met parochiebestuur

Een delegatie van het wijkcomité heeft in april een gesprek gehad met vier bestuursleden van het parochiebestuur. Een verslag van dat gesprek staat in onze Nieuwsbrief XII, die in de week van 6 juni huis-aan-huis verspreid is in Driehuis. De nieuwsbrief staat ook op deze website, onder de knop NIEUWSBRIEF.

Update september 2022

Het parochiebestuur heeft 30 september een nieuw plan gepresenteerd aan omwonenden en het wijkcomité. Het is nog steeds een schets, het plan is ‘niet in beton gegoten’. Het bestuur gaat aan de slag met de opmerkingen die door de toehoorders zijn gemaakt.

Het nieuwe plan omvat 35 meest kleinere woningen:

 • op het voormalige kerkhof twee gebouwen met ieder drie grondgebonden woningen en zes appartementen
 • aan de Driehuizerkerkweg, midden tussen de pastorie en de boerderij, een gebouw (drie verdiepingen met een kap) met tien appartementen
 • achter de woningen van de Anna Kaulbachhof zeven grondgebonden woningen (één verdieping met kap).

Veel van de monumentale en waardevolle bomen op het terrein lijken gehandhaafd te kunnen worden.

Uit het publiek kwamen veel reacties, de grootste gemene deler daarvan lijkt te zijn dat men het gebouw aan de Driehuizerkerkweg te groot vindt en dat er te weinig van de parochietuin overblijft.

Het wijkcomité ziet vooralsnog geen redenen om het hierboven geformuleerde standpunt te wijzigen.

One Reply to “Woningen op de parochiegrond? Een nieuw plan van het parochiebestuur.”

 1. Ik ben geintresseerd in een hofjeswoning op terrein Engelmundus wanneer deze worden gerealiseerd in de toekomst.
  Ik ben geboren en getogen in Driehuis en heb nog steeds binding met mijn dorp.
  Inmiddels kom ik in de buurt van de leeftijd 65plus.

  Ik ben bij Woonservice Velsen meer dan 10 jaar ingeschreven.
  Is dit de juiste weg om.mij aan te melden of anders?

  Met vriendelijke groet,
  Karin Verhoef-Schul

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.