100 alleenstaande minderjarige vluchtelingen in Driehuis

In de voormalige gebouwen van Levvel 5 aan de Duin- en Kruidbergerweg verblijven de komende vijf à zes jaar alleenstaande minderjarige vluchtelingen (amv). In november zijn 64 asielzoekers aangekomen. In januari zullen er ongeveer twintig statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) bij komen. De locatie wordt verhuurd door de HBB Groep uit Heemstede, die de panden en de grond afgelopen zomer heeft gekocht. Een van de paviljoens blijft in gebruik bij ’s Heerenloo, daar wonen sinds 2019 jongeren met een lichte verstandelijke beperking.

Er zullen in totaal maximaal 100 amv geplaatst worden. De 20 statushouders worden in één paviljoen gehuisvest en krijgen ieder een eigen kamer, de asielzoekers in twee andere paviljoens en het hoofdgebouw, zij krijgen per tweetal een kamer. Met de gemeente is afgesproken dat het aantal van 100 niet overschreden zal worden. Alle bewoners zijn 15, 16 of 17 jaar.

De asielzoekers vallen onder het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA, www.coa.nl), de statushouders onder Parlan (www.parlan.nl). Het COA en Parlan hebben een omwonendenoverleg (klankbordgroep) in het leven roepen. Op de site van het COA staat een Driehuispagina met informatie over de opvang (www.coa.nl/nl/locatie/driehuis-duin-en-kruidbergerweg).

De contactgegevens zijn: tel. 06 21 96 95 30, e-mail driehuis@coa.nl.

Er werken 40 à 50 mensen (ca 25 fte) op de locatie, voor een deel in deeltijd. Daaronder ook enkele beveiligers. De beveiliging zal 24 uur per dag aanwezig zijn. De gemeente heeft een veiligheidsplan gemaakt, dat is hier te vinden (kies augustus 2022, collegebericht 1157, bijlage 2).

De HBB Groep heeft, samen met Brolan vastgoed, het plan de locatie na afloop van de huurperiode een nieuwe functie te geven. Op de site van de HBB Groep lezen we: ”De bestaande panden zijn aangekocht met de ambitie om deze locatie te herontwikkelen voor een bredere doelgroep, onder andere huisvesting voor jongeren en ouderen.” Meer informatie is te vinden in Nieuwsbrief XIII, onder de knop Nieuwsbrief op deze site.

Rol wijkcomité

We zullen de ontwikkelingen met belangstelling volgen en als alles goed verloopt de berichtgeving in onze nieuwsbrieven beperken tot alleen de opbouwfase. Hopelijk vraagt de opvang van amv daarna net zo weinig aandacht als de eerdere opvang van kinderen in Levvel5 en ‘s Heerenloo, waaraan wij nooit enige aandacht hebben hoeven schenken.

Eén reactie op “100 alleenstaande minderjarige vluchtelingen in Driehuis“

  1. Goedemiddag team wijkcomitë Driehuis, in de Jutter/Hofgeest van 18 augustus 2022.
    Lees ik in het uitgebreide vetslag door Raimond Bos, artikel:”Waardige opening jubileum weekend RKVV Velsen.” Sub artikel;
    Magazine. Het éérste exemplaar overhandigt aan burgemeester Frank Dales. 2 dovhtets voetballen bij Velsen. Iets verder in de tekst…pakt de burgemeester zijn moment, de toon werd wat serieuzer,” op 1 oktober 2022, komen er op een paar honderd meter afstand van deze vereniging 86 minderjarige asielzoekers, naar Driehuis. Van 21 personen staat inmiddels vast dat ze terechtzijn ge-vlucht voor oorlog en geweld. Voor de overige asielzoekers loopt de procedure nog….wat ik begrepen heb, was er qua instellingen ruimtes voor een ca. 50% van de genoemde cijfers, personen? Tevens praten ze over Minderjarigen dwz puber leeftijd… die zullen ook deskundige begeleidingen nodig hebben. Vluchtelingen- oorlog-geweld- trauma’s-psychologisch ondersteuning…..Lijn-5 had geloof ik woningen met ca. 8-10 jongeren , meisjes/ jongens apart/ samen. Het laten regelen ” op de straat” zal niet de ideale begeleiding zijn. Toezicht- struktuur- leeftijd indeling zal zeker nodig zijn. Vriendelijke groeten, oud Driehuis bewoners. Ronald Dalhuijsen.20-08-2022.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.