![](https://wijkcomitedriehuis.nl/wp-content/uploads/2023/11/Parochiegrond-1-1024x731.jpg)
..
![](https://wijkcomitedriehuis.nl/wp-content/uploads/2023/11/Parochiegrond-2-1024x575.jpg)
..
Het parochiebestuur wil bouwen, er is weerstand in de omgeving, de gemeente geeft geen prioriteit aan de plannen
De parochiegrond bestaat uit drie delen: a. de grond waarop de kosterswoning heeft gestaan, b. het voormalige kerkhof, c. de pastorietuin, zie de figuur hierboven.
In de pastorietuin staat de pastorie. Het bestuur van de parochie verhuurt die tijdelijk aan de gemeente voor de opvang van Oekraïners.
De parochie wil op de parochiegrond woningen bouwen, een deel voor de verkoop, een deel om te verhuren. Het bestuur van de parochie stelt dat de opbrengst van de woningen nodig is voor het onderhoud van het kerkgebouw.
In de Nota van Uitgangspunten Driehuis 2021-2030, die de gemeente heeft vastgesteld na de Dorpsdialoog Driehuis, staat dat de parochie een voorstel kan doen voor kleinschalige woningbouw, onder de voorwaarden dat de locatie een openbaar parkachtig karakter krijgt en dat er draagvlak in de directe omgeving is.
De kerk heeft al verschillende ‘volumeschetsen’ gepresenteerd. In het plan van van september 2022 stonden 37 woningen gepland. Zie de tweede figuur hierboven.
18 december 2023 heeft het parochiebestuur weer een aangepast plan gepresenteerd. Informatie daarover en over de reacties van de aanwezige omwonenden vindt u in onze Nieuwsbrief XVII.
Alle plannen roepen veel weerstand op bij omwonenden en het wijkcomité. Het overheersende bezwaar is, dat de te bouwen woningen te veel groen opslokken van dit groene hart van Driehuis, dat er teveel verstening plaatsvindt en dat er van een parkachtige aanleg, zoals door de gemeente bedoeld in de Nota van Uitganspunten Driehuis, te weinig sprake zal zijn.
Gesprekken tussen parochiebestuur, omwonenden en wijkcomité lijken helaas niets meer op te leveren.
Zie ook een artikel in Nieuwsbrief XVIII, waarin onder andere te lezen is dat de parochie de bouw en verhuur van woningen noodzakelijk vindt om de H. Franciscusparochie, die per 1 januari 2025 ontstaat uit een fusie van vijf parochies, op langere termijn overeind te houden. De opbrengst is dus toch niet alleen bedoeld voor het onderhoud van de kerk in Driehuis.
Het laatste nieuws is dat het parochiebestuur een principeverzoek bij de gemeente heeft ingediend voor het bouwen van 29 woningen.
![](https://wijkcomitedriehuis.nl/wp-content/uploads/2024/12/Woningbouw-Parochietuin-1024x1009.jpg)
Uit een collegebericht van B&W van 26 november jl. blijkt dat het verzoek een lage prioriteit krijgt, omdat er veel andere projecten zijn die beter scoren op de criteria hoeveelheid woningen, doelgroepen en de te verwachten snelheid van ontwikkeling. Dat betekent dat het verzoek van de parochie op zijn vroegst over drie jaar gefaciliteerd zal worden.