Verslag digitale informatieavond Missiehuis Park

4 maart 2021

Hierbij ontvangt u het toegezegde verslag met bijlagen van de digitale
Informatieavond Missiehuis Park d.d. 17 februari 2021

• • • VERSLAG INFORMATIEAVOND MISSIEHUIS PARK • • •
Doel van informatieavond: de genodigden nader te informeren over de aankomende sloop van de bunker en de voortgang in het project.

Genodigden: geïnteresseerden die zich hebben aangemeld voor de digitale nieuwsbrief via de website van Missiehuis Park (http://www.missiehuispark.nl)

Initiatiefnemer: Missiehuis Driehuis B.V.

Gastsprekers:
* Architecten: Thijs Asselbergs en Joeri van Ommeren
* Lek Sloopwerken: Maarten LekModerator: Katja Torbijn van Db-m
 Agenda
1. Introductie
2. Proces en planning: bestemmingsplan, omgevingsvergunning, organisatie
3. Stedenbouwkundig en architectonisch plan
4. Voorbereiding sloop bunker
5. Communicatie
6. Rondvraag / Wvttk

Gedurende de bijeenkomst zijn diverse vragen gesteld, waarvan een aantal ook plenair zijn besproken.
Een verslag van alle gestelde vragen en de antwoorden hierop, vindt u in een aparte bijlage bij dit verslag.
  1. Introductie

Francine Zijlstra van Missiehuis Driehuis B.V., initiatiefnemer, licht toe dat het voornaamste doel van de avond is om de aanwezigen te informeren over de aankomende sloop van de bunker. Maarten Lek van Lek Sloopwerken zal een toelichting geven over de werkwijze ter beperking van geluidsoverlast en trillingen.
 
De architecten Thijs Asselbergs en Joeri van Ommeren lichten de voortgang in het project toe. Zijlstra geeft aan erg blij te zijn met de visie en ervaring die Joeri en Thijs inbrengen, juist om de monumenten goed tot hun recht te laten komen en om het plan goed te laten aansluiten bij de buurt. Het project vordert sinds het afronden van het stedenbouwkundig plan door Rijnbout en de goedkeuring van de startnotitie door de Raad gestaag. Deze startnotitie geeft de kaders aan waarbinnen wordt gewerkt, in afstemming met de stedenbouwkundigen van de gemeente, de monumentencommissie en de welstandscommissie.

2. Proces en Planning

Dimitry Melchiors van Missiehuis Driehuis B.V. licht het proces en de planning nader toe:

Overlegstructuur project inhoud:

  • Projectoverleg gemeente
  • Ontwerpoverleg gemeente (stedenbouw, wonen monumenten, groen, parkeren)
  • Bestuurlijk afstemmingsoverleg (wethouder Dinjens, projectleider Daan Hendriks)
  • Ontwerp/ bouwteam (architecten, adviseurs en beoogd aannemer)
  • Maandelijks overleg en/of communicatie met stakeholders / belanghebbenden (o.a. Wijkcie, VvE’s omwonenden)

 RO-procedure:
Startdocument, vastgesteld februari 2020
Gemeente en initiatiefnemer werken parellel aan:

  • Anterieure Overeenkomst à Q1 2021
  • Stedenbouwkundig VO en Landschapsontwerp afronding à Q1 2021
  • Bestemmingsplan incl. onderzoeken:

Vrijgeven Voorontwerp Bestemmingsplan voor inspraak begin Q2 2021
Resulteert in het vaststellen Ontwerp Bestemmingsplan, dat opnieuw voor inspraak ter inzage wordt gelegd (aanvraag Omgevingsvergunning parallel)
Bestemmingsplan + vergunning: eind 2021

Ontwerp/bouwplan: van VO naar DO in Q1/Q2 2021
Uitdaging: bouwkosten monument
Indienen aanvraag omgevingsvergunning medio 2021(parallel aan Ontwerp Bestemmingsplan: inspraak)

Verkoop: start campagne maart/ april 2020, concrete verkoop 2e helft 2021 na de zomervakantie  

Tijdelijke verhuur: per 1 maart a.s. verhuur legeringsgebouw en voormalige boerderijlocatie  

Uitvoering:
Maart 2021: sloop grote bunker (start na winterslaap vleermuizen), vooruitlopend bomenkap rondom bunker
Q2/Q3 2021: demontage/strippen
Q3/Q4 2021: asbestverwijdering, bodemsanering, kappen en bouwrijp maken
Vanaf Q4 2021-Q1 2022: bouw, woonrijp maken
Opleveringen: Woningen: Q4 2022; Missiehuis: idem, mogelijk iets eerdere start en oplevering

3. Stedenbouwkundig en architectonisch plan        

Thijs Asselbergs en Joeri van Ommeren stellen zich voor. Zij komen beiden uit de streek en zijn veel werkzaam in de omgeving van Amsterdam en Haarlem. Beide hebben ervaring met monumenten, zo heeft Joeri onder meer Het Slachthuisterrein ontworpen en Thijs de Mariastichting. Ze vinden het een voorrecht om aan het Missiehuis te werken. In deze presentatie zijn tekeningen te zien, het ambacht van de architect; tekeningen van het stedenbouwkundig plan, plattegronden, gevelaanzichten.  Voor de tekeningen van het Missiehuis zijn alle stenen geteld om tot een goede reconstructie te komen op basis waarvan de renovatie/transformatie goed tot stand kan komen.

Het stedenbouwkundig plan van Rijnboutt is het uitgangspunt voor het programma en de architectuur. De blokken met een A zijn de nieuwbouwwoningen; voor een deel twee lagen met een kap, voor een deel opgetrokken. De woningen A1 zijn de kangoeroewoningen die gebruikt kunnen worden voor het samenwonen voor meerdere generaties, een au pair of thuiswerken. In deze verkaveling is het sociale appartementengebouw in de zuidoosthoek van het perceel komen te vervallen. De sociale appartementen zijn thans in de linkerhelft van het Missiehuis gesitueerd.  In de rechterhelft van het Missiehuis komen de vrije sector appartementen. In de kapel komen drie woningen. De doorsneden van het project geven een goed overzicht/inzicht. Het gehele project wordt door bomen omringd, deels bestaande bomen, deels nieuwe bomen. De landschapsarchitect VlugP heeft een mooi ontwerp gemaakt van het gebied met openbaar en privé groen, wandelen door en verblijven in het gebied. Zo is de boomgaard verruimd rondom de kapel. Op slide 7 zijn licht grijze delen zichtbaar die gesloopt gaan worden. Hierdoor ontstaan nieuwe doorzichten. In plaats van de bestaande zuidvleugel komt een nieuwe kleinere vleugel over drie lagen.
 
Het Missiehuis is zeer zorgvuldig onderzocht teneinde enerzijds de oude glorie weer te laten zien, anderzijds om de toekomstige bewoners wooncomfort te geven door het toevoegen en inpassen van zaken in het historische ritme, bijvoorbeeld in de kap. De oude zuidvleugel is drie jaar later aan het Missiehuis aangebouwd, hiervoor in de plaats komt een nieuwe inpassing, niet historiserend, wel karakteristiek. Het Missiehuis zal in het plan duidelijk de ‘eerste viool blijven spelen’.
 
De kapel wordt bewoonbaar gemaakt met nieuwe gevelopeningen, op gepaste wijze in het bestaande ritme; de architecten zijn terughoudend met nieuwe openingen in de kopgevels. Het stalgebouw wordt ‘vrijgemaakt’ en wordt teruggebracht tot de essentie. Het wordt een woning ingepast in het landschap; groene hagen (en dus niet schuttingen) scheiden de tuin af van het openbare groen.
 
De nieuwbouw aan de Driehuizerkerkweg wordt ook ingepast. Aan weerzijden van het Missiehuis komt een doorgang door het gebied. De breedte van deze publieke doorgang staat in verhouding tot de hoogte van de woningen. De rijwoningen waar een verspringing in zit, benadrukken de doorgangen. De indeling sluit aan bij de startnotitie. De uitwerking van de woningen is nog in ontwikkeling, zoals de kap, het reliëf, de kleuren van de materialen; de gevel zal wel van gebakken materiaal zijn. De maat en schaal van de geleding zal in verhouding tot het Missiehuis zijn.
 
Alle stakeholders werken met veel plezier aan het project om een nieuwe waardevolle omgeving te creëren. Het is balanceren tussen allen wensen, eisen en behoeften van de opdrachtgever, gemeente, omwonenden en toekomstige bewoners.

4. Voorbereiding sloop bunker 

De heer Maarten Lek van Lek sloopwerken laat ter introductie eerst een aantal voorbeeldprojecten zien, waarbij zijn bedrijf zware betonnen constructies heeft gesloopt, zoals bunkers, viaducten en bruggen. Zijn bedrijf richt zich op innovatie in sloop en het meedenken met de klant. Ze ontwikkelen zelf machines om beter, makkelijker en sneller te kunnen slopen.  De initiatiefnemer betaalt in dit geval meer om de overlast voor omwonenden zo beperkt mogelijk te laten zijn. Zijn bedrijf is gecertificeerd.
 
Op slide 5 is een knipschaar machine te zien; een kleinere versie van deze machine zal op de locatie worden gebruikt. Om het stof te beperken, zal er op locatie worden gesproeid (zie slide 6). Op slide 7 is een hydraulische boormachine te zien die gebruikt zal worden om sneller gaten te boren. Er zal gebruik worden gemaakt van de Nxburst technologie (slide 8), dit werkt als een luchtdrukpatroon vergelijkbaar met de airbag in een auto; bij het ontsteken van het patroon komt er lucht vrij. De patronen worden in de geboorde gaten gestopt, waarna deze gaten heel goed dicht gemaakt worden. Dit is allemaal handwerk. Bij het ontsteken ontstaat er een druk in het gat, die sterker is dan het beton; het beton gaat scheuren. Met deze techniek wordt het beton verzwakt en dus niet opgeblazen (zoals met dynamiet). Vervolgens wordt het beton geknipt en afgevoerd. Lek Sloopwerken gebruikt deze techniek op veel plekken om zware constructies te verzwakken. Op slide 10 is te zien wat Lek gaat doen: gaten boren (dat hoor je wel, maar voor deze locatie zal geluidsbescherming op de boor geplaatst worden), gaten vullen en goed sluiten, het geheel goed afdekken met rubberen matten, als het beton gescheurd is, wordt het geknipt met een schaar, afgevoerd en hergebruikt.  Dit traject wordt per deel, circa 10 tot 15 keer, herhaald. De bunker wordt dus niet in één keer gesloopt.
 
Voordelen van NxBurst:

  • Kan gebruikt worden in kwetsbare gebieden (zo is het bijvoorbeeld gebruikt in het stationsgebouw van Den Bosch, in een achtertuin, circa een meter uit de achtergevel (zie slide 15), naast een monument bij het Muntplein voor de Noord-Zuid lijn);
  • Tijdsbesparing; er hoeft niet lang gehakt te worden;
  • Trillingsarm (als het beton eenmaal gescheurd is, is de werking weg; patronen blazen alleen lucht). Hoewel een 0-meting in het geval van deze techniek niet nodig is, heeft de initiatiefnemer ervoor gekozen om het hier wel te laten uitvoeren door de firma Vermeer.
  • Geluidsbelasting voldoet aan de gestelde normen, zelfs zonder de additionele bescherming die hier toegepast gaat worden (slide 11).

Op slide 13 is te zien dat deze techniek bij meer dan 200 projecten is toegepast, filmpjes daarvan zijn te zien op YouTube; je ziet mensen langs de werkzaamheden lopen.

5. Communicatie

Dit jaar zal tot en met de start van de bouw op regelmatige basis gecommuniceerd worden. Mensen die geïnteresseerd zijn in de voortgang van het project zullen op circa maandelijkse basis geïnformeerd worden door een nieuwsbrief, of een (digitale) bijeenkomst. Zo is er nog een bijeenkomst gepland voor de (landschaps)architectuur, de historie, de flora en fauna.
Daarnaast zullen de (voorbereidingen voor de) verkopen van de woningen van start gaan in april. Deze informatie zal gedeeld worden met de mensen die zich hebben ingeschreven als geïnteresseerde in een woning in Missiehuis Park. De informatie zal ook verschijnen op de website www.missiehuispark.nl. De makelaars SB Groep uit Driehuis en Mooijekind Vleut uit Haarlem zullen de verkoop begeleiden.

6. Rondvraag

Voor de vragen en antwoorden verwijzen we u naar de bijlage.
 
Sluiting
 
 
Bijlagen (klik op de groene buttons hieronder):

  • Presentatie architecten Asselbergs en van Ommeren: 
  • Presentatie Lek Sloopwerken

Vragen en antwoorden

Link naar de presentatie van de architecten Asselbergs en van Ommeren
Link naar de presentatie van Lek Sloopwerken
Link naar ‘Vragen en Antwoorden’

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.